Thursday, 14 April 2011

Funderingar, åsikter och någon känga

som började med den här teckning som jag ritar åt valpen.
Den föreställer han och hans bror när de var små knoddar.
Tokigt söta men tokigt tråkigt att rita. Det har tagit en evighet att komma såhär långt.Det är segt, för att jag tenderar inte att rita såhär längre.
Ren och skär avbildning med blyertspennor.
Det är en stil som de flesta fastnar för när man är yngre, innan man hittar sin egna stil. Det får mig att tänka på en otroligt duktig tjej vid namn Elinor som har Lär dig teckna bloggen. Hon är grymt duktig och ALL cred till henne som delar med sig och lär folk hur man ritar på detta sätt.
Jag tycker annars att det är så fjantigt och pretto när andra bloggare inte vill dela med sig av sina "yrkeshemligheter" när de får frågor om hur de t ex använder sina pro markers. Töntigt. Yrkeshemligheter?
Alla har väl inte möjligheten att plugga på en konstskola, så varför inte dela med sig?
Jag har en Fine Arts Diploma från en konstskola i Australien och jag har även pluggat på HDK. Är det någon som vill ha tips, absolut! Det är säkert den blivande Bildläraren i mig som tycker så, men konst ska vara för alla, av alla.

Vidare, så vill jag inte att ni ska tro att jag dissar Elinors blogg, jag har själv varit en rita-med-blyerts-och-skapa-skuggor junkie. (som man tydligt kan se nedan på mina gamla teckningar)
Jag vill bara skapa en liten asterisk när det gäller hennes blogg. För att det hon gör, är att lära ut att avbilda, inte att teckna. Man måste INTE rita "fint" för att anses att vara bra på att teckna. Min erfarenhet säger att konstskolor inte lägger vikt vid det sättet att teckna, utan istället ser de att man har en egen nytänkande, kreativ stil.
Sedan självklart, vill man rita såhär tills den dagen man dör, så kör hårt!
I'm going on about the importance of knowing that you don't have to draw "pretty", to be able to say that you can draw.

9 comments:

elsa said...

Måste bara säga att jag ÄLSKAR din blogg!! :D och din stil!

Olga said...

Tack Elsa! Så snällt sagt. :)

Carolina said...

Så sjukt fint tecknat!
Jag har på gott och ont inte gått i en konstskola. Något man kan sakna ibland när det handlar om tekniker och så, men då får man försöka att vara kreativ själv istället och det har väl funkat ok än sålänge :)

kajsa said...

Jag tycker det är så fjantigt att folk ofta tror att man måste kunna avbilda människor och saker så precist för att vara en bra tecknare eller helöt enkelt bra på att rita. det är så löjligt. att vara bra på att rita är ju att ha sin stil och att tycka om att hålla i en penna och kludda loss. det sitter inte i vare sig diplom eller att rita exemplariskt. sådetså.

Olga said...

Carolina; Jag skulle säga att det har funkat mycket mer än ok för dig. Du är sjukt duktig!

Kajsa; Exakt! Det är en känsla, ett driv som gör personen duktig. Inte något annat. Om man bara går efter hur exakt någon avbildar, så har man inte fattat grejen med konst.

Alexandra Alexandersson said...

Du fick på pränt nästan exakt de tankar jag själv haft där. Både när det gäller att inte dela med sig om teknik eller material och det där med porträtt. :)

Olga said...

Alexandra; vad bra att det finns likasinnade där ute. Då är jag i gott sällskap. :)

Lisa said...

Så sant! Dock har jag ingen fantasi så jag ritar mest av :( men det gillar jag! :)

saralovisa said...

Vad skönt att höra att det är fler som resonerar som jag! Jag la ner "avbildningen" för länge länge sedan! Det är bara sorgligt när man fastnat. Visst det blir fint men otroligt tråkigt!
Du har en underbar blogg måste jag säga efter att ha tittat runt lite grann:)